Projekt: “Zajedno smo jači”

Cilj projekta: Cilj projekta je psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stradalnika i članova njihovih obitelji kroz održavanje edukacija o savladavanju posljedica PTSP-a, te pokretanja vlastitih projekata društvenog poduzetništva financiranih sredstvima Europske unije.

 

Planirane aktivnosti: U sklopu projekta će se provesti sljedeće edukacije:

  1. Jedna edukacija iz područja pružanja psihosocijalne podrške osobama koje su pretrpjele stres uzrokovan prosinačkim potresom, kao i drugim osobama koje pate od PTSP-a. Kroz edukaciju će se predstaviti EMDR metoda (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing).

 

  1. Jedna edukacija iz društvenog poduzetništva namijenjena nezaposlenim braniteljima, stradalnicima i članovima njihovih obitelji s prebivalištem ili boravištem na području Sisačko moslavačke županije i to prvenstveno mlađim nezaposlenim osobama s najmanje završenom srednjom školom (SSS) do 40 godina starosti, invalidima ali i kandidatima koji rade u društveno-socijalnim udrugama.

Teme koje će se obrađivati pokrivaju osnove društvenog poduzetništva, obrađivanje primjera uspješnih projekata koji daju odlične rezultate u svojim sredinama, te osmišljavanje uspješnog modela poslovanja po principima društvenog poduzetništva.

  1. Jedna edukacija iz pisanja i provedbe EU projekata. Budući se sprema novo operativno razdoblje 2021 – 2027. gdje će Hrvatska imati na raspolaganju novih 20 milijardi EUR-a, važno je što prije krenuti u pripremu projekata kako bi se po objavi odmah mogli prijaviti na natječaje. Zbog toga će se kroz ove edukacije pokriti sljedeće teme:
  • kako pronaći informacije i pripremiti uspješnu projektnu prijavu te povući sredstva iz EU fondova,
  • na čemu se prikupljaju bodovi,
  • “tips and tricks” kvalitetne projektne prijave proizašli iz dugogodišnjeg radnog iskustva predavača,
  • i kako izbjeći greške koje bi u provedbi mogle uzrokovati financijske korekcije.

Kako bi osigurali što veći broj uspješnih projekata i kroz njih dugoročnu održivost ovog projekta, za vrijeme trajanja kao i nakon njegovog završetka, osigurati će se pružanje savjetodavne i administrativne podrške korisnicima udruge za pisanje i provedbu njihovih projekata.

 

Planirani ishod: Projekt će direktno doprinijeti zapošljavanju i razvoju društvenog poduzetništva s ciljem ublažavanja teških materijalnih prilika hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, te članova njihovih obitelji. Kroz aktivnosti će se također osigurati prijeko potrebna psihosocijalna pomoć korisnicima koji su ostali bez svega u prosinačkom potresu.

 

Projekt financira: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Image by Mary Pahlke from Pixabay