Projekt- Znam što čitam

Braniteljska populacija se često provlači kroz medijski i politički prostor u krajnje negativnom smislu pri čemu se nastoji izazvati negativne reakcije. Jedan od alata koji se pritom koristi su razni internetski portali koji pomoću plaćenih oglasa koriste društvene mreže kako bi pristupili velikom broju građana te plasirali takozvane “fake news”.

Neophodno je stoga educirati hrvatske branitelje ali i širu javnost, posebito mlađu populaciju na koji način se sve manipulira vijestima i u koju svrhu te kako se od njih obraniti.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je nekoliko programa financiranja zapošljavanja i usavršavanja branitelja, stradalnika rata i njihovih obitelji, međutim, u razgovoru s našim korisnicima oko sudjelovanja u navedenim programima, ustanovili smo manjak potrebnih znanja.

Stoga smo osmislili projekt “Znam što čitam” u kojem se nalaze predavanja o medijskoj , povijesnoj , političkoj i finacijskoj pismenosti.

Cilj projekta je kroz planiranih devet online predavanja postići socijalno, ekonomsko i psihološko osnaživanje te podizanje kvalitete života.

Uloga i važnost medija s vremenom se povećavala, a prelaskom na digitalne platforme je eksplodirala. U današnjem elektroničkom svijetu, mediji imaju veliki utjecaj na oblikovanje javne svijesti, kao i moć razlučivanja. Preopterećenost skandalima, bombastični naslovi, lažne vijesti, manipulacija, većinom su stvoreni s ciljem privlačenja klikova kako bi posrtali osigurali bolju posjećenosti i time osigurali više sredstava od reklamnog prostora.

Mediji mogu biti uspješno korišteni za informiranje ali i manipulaciju svojih korisnika te čine jedan od ključnih faktora koji omogućuje građanima političku participaciju u svakodnevnom životu. Tek razumijevanjem gradimo čvrst temelj medijske pismenosti za društveni angažman građana.

Cilj edukacije je osvjestiti korisnike koju ulogu imaju mediji u stvaranju poveznica između vladajućih tijela, političkih aktera, a koje su osnova građanima za stvaranje svojih stavova o aktualnim političkim temama.

PROJEKT FINANCIRA- GRAD ZAGREB