Predavanje u Kliničkoj bolnici Dubrava- Postraumatski stres i/ili Postraumatski uspjeh

U petak 20. siječnja 2021. godine mi iz Braniteljskog centra za društveni razvoj u suradnji sa dr. Božidarom Popovićem gostovali smo u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje smo pred 20- ak psihijatara održali predavanje “Postraumatski rast i/ili Postraumatski uspjeh.

Često se govori da je izvor traume nuklearna elektrana potencijala. Ona može biti izuzetno negativna i proizvesti strašnu destrukciju ali isto tako, unatoč teško proživljenoj traumi čovjek može iz nje i nešto naučiti te ju upotrijebiti kako bi pomogao drugima i sebi. Tada se javlja jaki pozitivan potencijal koji se često materijalizira i nastane nešto dobro.

U svom predavanju dr. Božidar Popović govori kako postojeći obrasci u praksi su dobri ali da ih treba nadograđivati i pacijente ne gledati isključivo kao pacijente nego tražiti u njima iskru ljudskog pozitivnog potencijala i usmjeravati ih da ostvare što su naumili, potaknuti ih da uđu u neke razvojne procese. Takozvane druge karijere nakon proživljene traume su poželjne jer kroz njih se pacijent liječi bez medikamenata. Nije moguće doći do potpunog izliječenja ali je moguće zaliječiti tegobe ili ih uvelike olakšati. Sport, umjetnost, kultura, samo su neki u početku hobiji koji utječu na raspoloženje i pacijente treba poticati da se okušaju u nečemu takvome.

Kao svjedoci takvih uspjeha gdje smo unatoč teškim ranjavanjima tijekom rata, mi iz Braniteljskog centra za društveni razvoj pokrenuli nove karijere nakon umirovljenja. To su  jasni pokazatelj da se mogu polučiti dobri rezultati ako liječnici i pacijenti surađuju na više razina. Tada se  doktor/ pacijent pretvara u odnos – suradnici.

Predavanje je utoliko i bilo neobično jer nije samo govorio doktor, nego i “pacijent” odnosno suradnik, tj gost predavač hrvatski branitelj. Na taj način svi zajedno možemo pomoći zajednici da napreduje, struci a i ljudima koji su proživjeli neke teške traume da pronađu nove alternativne pravce zaliječenja.