BCDR u Kninu na Proslavi dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2022. godine

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počelo je ​u 6,30 sati budnicom ulicama Knina, grada na čijoj se tvrđavi prije 27 godina ponosno zavijorila hrvatska zastava označivši pobjedonosno napredovanje vojske i policije u opsežnoj akciji oslobađanja okupiranih područja domovine. Središnja svečanost održala se u Kninu na stadionu NK Dinara, uz učešće državnog vrha.

Uslijedilo je čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tokom kojeg su 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupili u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala.

Veličanstvena pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća, te je omogućila da iz nametnutog rata izađemo kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske. Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je spriječeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonski mirovni sporazum.

U posljednje vrijeme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995., iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrijepili dokumentima. Od Srbije se očekuje da prihvati činjenice i suoči se sa svojom ulogu u prošlosti. To su polazne osnove. Hrvatska je uvijek spremna za razgovor i dijalog, ali na osnovu konkretnih činjenica. Srbiju se svake godine poziva da se uključi u proces pronalaska nestalih osoba. Na žalost, još nisu otvorili svoje registre. Priznanje da su oni odveli Hrvate u Srbiju, formirali koncentracijske logore, još uvijek nisu spremni prihvatiti.