BCDR na okruglom stolu Centra za rehabilitaciju Zagreb pod nazivom “Na krilima promjena”

Centar za rehabilitaciju Zagreb- organizirano stanovanje CRZ od travnja 2022. godine, provodi projekt Ispod istog neba  (nastavak projekta Život u mom domu) financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je olakšati pristup životu u zajednici odraslim OIT i DTUR u Gradu Zagrebu. Ispunjenjem ovog cilja projekt doprinosi procesu deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom što je svrha projekta. Projektom će biti organizirana i provedena četiri okrugla stola. Naša udruga BCDR surađuje na način da zajedničkim snagama snimamo kratke dokumentarne filmove i priloge koji upravo govore o provedbi ovih projekata. Suradnja je započeta u jesen 2022. godine i dogovorena je dugotrajna suradnja gdje zajedno želimo dati što veći doprinos ranjivoj skupini a to su korisnici organiziranog stanovanja CRZ.

Okrugli stol namijenjen je svim zainteresiranim kolegama, pružateljima socijalnih usluga koji žele više čuti  o sudionicima, aktivnostima, rezultatima i  iskustvima tijekom provođenja projekta:

Zamjena institucionalne skrbi organiziranim stanovanjem, uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, dostupnost izvaninstitucijske usluge boravka, poticanje stvaranja radnih navika, trajnih međuljudskih odnosa i prirodnog kruga podrške odgovor su na neke od osnovnih životnih potreba kao što su potreba za ljubavlju, pripadanjem, poštovanjem i samopoštovanjem. Realizacija usluge organiziranog stanovanja zahtijeva značajne resurse, međutim, ako te usluge ne postoje za OIT koje su voljne živjeti samostalno uz potrebnu podršku, uskraćuju im se njihova temeljna ljudska prava.Bez omogućavanja stručnih i kvalitetnih usluga organiziranog stanovanja, OIT suočene su sa ograničenošću ili potpunim nedostatkom pristupa zajednici. Projektom se stoga osiguravaju upravo ove usluge. Podizanje svijesti javnosti provodi se kampanjom o deinstitucionalizaciji i pravima korisnika.

Okrugli stol održao se 15-02. 2023. godine od 13:00-15.00 sati na Tribini grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb, a u sklopu programa premijerno je prikazan i naš zajednički kratki dokumentarni film “Tamarine ljubičaste priče”