BCDR na Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Danas, 28. svibnja 2023. godine, okupili smo se u Kranjčevićevoj ulici ispred stadiona NK Zagreb kako bi položili cvijeće i zapalili svijeće, povodom sjećanja na prvu svečanu smotru Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb koja se dogodila 28. svibnja 1991.

Bio je to početak stvaranja Hrvatske vojske, koja je izrasla u vrlo kratkom vremenu u silu koja se je uspješno suprostavila i oduprla: JNA, pobunjenim terorističkim skupinama iz redova Srpske manjine u hrvatskoj kao i paravojnim snagama koje su im se pridružile. Združene snage izvršile su brutalnu agresiju na RH u razdoblju od 1991.-1995. sa svrhom uništiti tek osnovane vojne formacije ZNG-e, specijalne postrojbe policije, kao i sve koji se nisu željeli  pomiriti sa idejom stvaranja “velike Srbije”.

Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine, kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve oružane formacije ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.Danas je Hrvatska vojska respektabilna sila u sastavu združenih vojnih snaga NATO-a, koja djeluje širom svjeta u sklopu savezničkih snaga (bilo u okvirima NATO, UN, EU ili drugih koalicijskih snaga), a u skladu s interesima i mogućnostima Republike Hrvatske.

Uz zadaće u Republici Hrvatskoj koje, osim obrambenih zadaća uključuju i aktivnosti koje se odnose na angažman Obalne straže, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, medicinskim letovima i akcijama traganja i spašavanja, cca. 257 pripadnika Oružanih snaga u ovom trenutku sudjeluju u pet mirovnih misija UN-a u, dvije NATO mirovne operacije – ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu, te u jednoj misiji EU-a – Atalanta (Somalija, Adenski zaljev). Osim suradnje sa zemljama članicama NATO-a, OS RH ostvaruju intenzivnu suradnju sa zemljama u susjednom području čime se daje značajan doprinos ukupnoj vanjskoj politici Republike Hrvatske, procesima tranzicije, povjerenja i sigurnosti u regiji. Opsežnom suradnjom u planiranju i provedbi operacija te ostvarivanju dodijeljenih misija i zadaća zajedno s državama članicama NATO-a ostvaruje se kontinuiran napredak u razvoju obrambenog sustava i njegovo usklađivanje s najboljom praksom razvijenih obrambenih sustava u svijetu.