BCDR na 32. godišnjici logora Bučje

U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ i Grada Pakraca te pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, komemorativnim skupom pored kapele sv. Antuna na Bučju, 16. siječnja obilježena je 32. godišnjica razmjene zatočenika zloglasnog logora Bučje. U nazočnosti preživjelih stradalnika i obitelji nestalih zatočenika kao i gradskih i županijskih uzvanika te predstavnika braniteljskih udruga, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona od zaborava se čuva okrutan zločin protiv čovječnosti nad više od tristo zarobljenika, od kojih je sudbina njih 24 i dalje nepoznata. Dio zatočenika razmijenjen je u kolovozu i listopadu, a kada su u prosincu započele akcije oslobađanja zapadne Slavonije logoraši su premješteni u Staru Gradišku. Napokon, razmjena je obavljena 16. siječnja 1992. godine.

Komemorativnom skupu na Bučju nazočili su brojni gradski, županijski i državni uglednici, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i vojske. Među prisutnima bili su i učenici osnovnih škola iz Pakraca, Lipika, Daruvara i Sirača.

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine istrčala je 11. memorijalnu utrku Logor Bučje 2024., a po njihovom dolasku na Bučje, članovi KUD-a Bektež otpjevali su hrvatsku himnu. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje lampiona ispred spomen-obilježja, gdje su nakon minute šutnje svoju počast stradalim, poginulim i nestalim logorašima odali  izaslanik predsjednika RH i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zatim Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, kao i Ivona Paltrinieri, izaslanica predsjednika Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale. Počast su odali i umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije te Željko Glavić, gradonačelnik Požege, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i Ivo Đaić, izaslanik Grada Daruvara.

Osim navedenih, okupljanje su uveličali i Igor Crnomarić, predstojnik odbora za hrvatske branitelje i njihove obitelji Grada Bjelovara, Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša Hrvatske. Prisutni su bili i predstavnici Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Sisačko-moslavačke županije.

Voditelj programa Mario Barać pozdravio je i umirovljenog generala Hrvatske vojske Rudija Stipčića, zapovjednika Operativne grupe Posavina i zapovjednika operacije Orkan ’91, zatim Stjepana Adanića, glavnog pregovarača za razmjene zarobljenika hrvatskih branitelja i civila, kao i brigadira Milu Valentića, zapovjednika vojarne 123. brigade Požega. Među uzvanicima bili su i načelnik policijske uprave Požeško-slavonske Željko Grgić, zamjenik načelnika policijske uprave Virovitičko-podravske Nenad Križić, izaslanik načelnika policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske Goran Tanjić te zapovjednik policijske postaje Pakrac Robert Hrastić.

Prisutni su bili i predstavnici braniteljskih udruga Crne MambeVidra Dugo SeloHrvatski vitezovi Dugo Selo, zatim Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne ZNG PožegaKoordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Novske, Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požega, Voćin, Kutjevo i Nova Gradiška. Komemoraciji su nazočili i branitelji Sirača, Udruge hrvatske policije i branitelja ’91.Udruge hrvatskih maratonaca Glasnici istineUdruge Put, istina i životŽene u Domovinskom ratu Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i pripadnici Požeške gradske straže.