BCDR na godišnjici Gordana Lederera

Hrvatska Kostajnica, 10.08.2015 – Otkrivanjem spomen obilježja “Slomljeni pejzaž”, na brdu Èukur pokraj Hrvatske Kostajnice, na sveèan je naèin u ponedjeljak obilježena 24. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske televizije Gordana Lederera. foto HINA/ HRT/ ds

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice kod Spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” u subotu 10. kolovoza 20204 godine obilježena 33. godišnjica pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gordana Lederera, ubijenog u 33. godini na snimateljskom zadatku, 10. kolovoza 1991. u srpskom napadu na Pounje.  

“Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj HRT-a, on je svjedok vremena, neprijatelj ga nije zaustavio i Gordan je zauvijek upisan u hrvatsku povijest”. Njegova će Banijska praskozorja, zauvijek ostati dio hrvatske povijesti, istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

“Gordan Lederer riskirao je život kako bi istina o velikosrpskoj agresiji odjeknula svijetom, hrabro i neustrašivo položio je život za istinu. Njegova kamera bila je nepobjedivo oružje u borbi istine protiv laži”

Lederer je ubijen na Čukur brdu, 10. kolovoza 1991. na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz neprijateljskog snajpera, snimajući akcije branitelja u vrijeme srpskih napada na Pounje. Neprijatelj nije dopustio da po ranjenog Lederera doleti helikopter i da ga prebaci u Zagreb, te je od rana preminuo. Iza sebe je ostavio mnoge dokumentarističke snimke o prvim danima Domovinskog rata, koje su kasnije montirane u legendarna ‘Banijska ratna praskozorja’.

Malo je poznato da je već sredinom ljeta na današnji dan 13 kolovoz 1991. obavljena (izvršena) prva razmjena ratnih zarobljenika, te je i ona razlog zašto danas 13.kolovoza 2024. obilježavamo Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata. U Tepljuhu kod Drniša u noći s 13. na 14. kolovoza slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca koji su bili zatočeni na kninskom području. Na prostoru Knina tijekom Domovinskog rata bilo nekoliko aktivnih logora: Kula, Stara Bolnica, Vojarna i logor Golubić, te više manjih logora kroz koje je prošlo više od tisuću zatočenika. Među onima koji današnji dan slave kao drugi rođendan bili su i hrvatski policajci zarobljeni 26. lipnja 1991. u Policijskoj postaji Glina, danas povodom obljetnice i kroz druženje dečki su se prisjetili svojih krvavih, mučnih i nepodnošljivo teških dana u milosti ili bolje rečeno u nemilosti terorističkih bandi u Stara bolnica Knin koja je tih dana za njih u stvari bila koncentracijski Logor: „Što su sve proživljavali hrvatski logoraši, u Kninu i drugdje, nije lijepo spominjati i teško je opisati. Prvi kninski zatočenici najviše su ponižavani i mučeni u staroj kninskoj bolnici cijeloga srpnja 1991. Upravo u to vrijeme ondje je od teškog premlaćivanja izdahnuo Ivica Knez iz Benkovca. Njega se smatra prvim ubijenim hrvatskim logorašem. Živi se logoraši s poštovanjem sjećaju svojih mrtvih suboraca, ne mrze nikoga i nažalost ne nadaju se pravdi. Neka zato ova stijena, ovaj spomenik, bude opomena da sloboda nema cijene te podsjetnik da su logoraši puno dali za slobodu neovisne nam Republike Hrvatske.“

foto HINA/ Nikola BLAŽEKOVIC/ ik

Odgovori

*