Na obilježavanju 30. godišnjice logora Bučje

Ispred udruge Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog Feniksa i našeg Braniteljskog centra za društveni razvoj, potpredsjednica saveza i predsjednica Feniksa Jasna Jug sa delegacijom, poklonila se žrtvi u nadi da će se pronaći svi za koje se još ne zna njihova sudbina.

U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ i Grada Pakraca te pod pokroviteljstvom ministarstva branitelja, komemorativnim skupom pored kapele sv. Antuna na Bučju, 16. siječnja je obilježena 30. godišnjica razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje.

U nazočnosti preživjelih stradalnika i obitelji nestalih zatočenika paljenjem lampiona i odavanjem počasti svih ovih godina od zaborava se čuva četnički zločin nad više od tristo zarobljenika od kojih je sudbina dvadeset i četvero i dalje nepoznata. Dio zatočenika razmijenjen je u kolovozu i listopadu, a kada su u prosincu započele akcije oslobađanja zapadne Slavonije logoraši su premješteni u Staru Gradišku. Napokon, razmjena je obavljena 16. siječnja 1992.godine.

Komemoraciju u Bučju pucanjem iz topa uveličali su članovi Gradske straže Požega kao i maratonci predvođeni Duškom Štrbcem koji su pretrčali put od Doma hrvatskih branitelja u Pakracu do kapelice u Bučju. Po završetku komemoracije molitvu je vodila gospođa Blanka Petrovečki, majka nestalog Marijana Petrovečkog – Nune.