BCDR na obljetnici sjećanja “Prekinuto djetinjstvo”

U Slavonskom brodu 21. svibnja 2016. godine otkriven je spomenik „Prekinuto djetinjstvo“ na spomen svoj poginuloj djeci u Domovinskom ratu Hrvatske. Od tada, svake godine 11. lipnja obilježava se obljetnice sjećanja na preko 400 poginula djeteta u srpskoj agresiji. Riječ je o spomeniku koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, najstarijoj 18 godina.

„Prema podacima iz 2010. prikupljenih od ministarstva zdravstva, unutarnjih poslova, branitelja, Uprave za zatočene i nestale, Hrvatskog crvenog križa i Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata došlo se do jedinstvene brojke od 402 djece poginule u Domovinskom ratu. Naknadnom analizom i revizijom taj broj je smanjen na 323 djece koja su poginula uslijed eksplozija granata, mina ili bombardiranja iz zrakoplova (…), jer je s popisa uklonjeno njih 29 za koje je utvrđeno da su u trenutku pogibije navršili 18 godina, odnosno punoljetnost, 23 njih za koje nije utvrđen identitet niti okolnosti stradanja, te 27 djece za koje je utvrđeno da nisu poginula uslijed ratnih djelovanja. Daljnjom provjerom i revizijom podataka utvrđeno je i to je danas aktualan popis, da je u spomenutom razdoblju tijekom Domovinskog rata na području pod nadzorom hrvatskih vlasti poginulo, odnosno ubijeno ili se vodi kao nestalo najmanje, naglašavam najmanje 290-ero djece. Najveći broj djece, 127 – stradao je na području Slavonije i Baranje; po gradovima – u Slavonskom Brodu i bližoj okolici njih 29-ero, u Vukovaru 25, u Vinkovcima 8, u Osijeku 19…“, rekao je dr. Nazor i napomenuo da se podaci i dalje revidiraju i popis dopunjava te da ni ova brojka poginule djece, nažalost, nije konačna.

Spomenik “Prekinuto djetinjstvo”, nastao prema idejnom rješenju Petra Dolića i Petre Tončić Lipovšak.

Zbor mjesta pijeteta ima uporište u tužnoj činjenici da je u Slavonskom Brodu tijekom 1991. i 1992. godine od neprijateljskih granata smrtno stradalo čak 28 najnevinijih žrtava rata.