Počeli sa radom novootvoreni Veteranski centri

Prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren je 10. lipnja 2022. u Šibenku, a svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, načelnici općina i PU Šibensko-kninske, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te drugi visoki uzvanici, kao i prvih 30 korisnika usluga ovog Veteranskog centra.

Ovaj centar najbolje simbolizira viziju koju u svom radu ima potpredsjednik Tomo Medved. Nema tog ključnog trenutka slobode koju naša Vlada nije dostojno obilježila i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas tu.

„Ponosan sam što smo izgradili i opremili ovo velebno zdanje baš na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova i simbolično povezali našu slavnu prošlost – Domovinski rat i naše branitelje – s ovim povijesnim prostorom,“ kazao je ministar Medved, nazvavši ovaj događaj povijesnim danom te izrazivši zadovoljstvo što je izgradnja centra dovršena čak šest mjeseci prije roka.

Upravo zbog hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo EU projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, jedan od najvažnijih strateških projekata za poboljšanje kvalitete življenja braniteljsko-stradalničke populacije, pojasnio je, podsjećajući na korisna iskustva iz pilot-projekta uspostave Doma hrvatskih veterana u Lipiku.

Veteranski centri kao ustanova socijalno-rehabilitacijskog karaktera socijalna su inovacija u hrvatskom društvu, jer omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Koncept veteranskih centara/ promovira reintegraciju osoba u civilni način života i alternativne oblike skrbi usmjerene na obitelj i zajednicu, a pomaže i jačanju različitih dionika koji pružaju deinstitucionalizirane društvene usluge u lokalnoj zajednici.

U centrima će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Radit će se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

„U ovaj šibenski veteranski centar uložili smo gotovo 84 milijuna kuna, od čega 76,2 milijuna kuna za izgradnju i 7,7 milijuna kuna za opremanje centra. Uskoro otvaramo i Veteranski centar u Sinju, a potom i u Daruvaru i Petrinji, za što je osigurano sveukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj,“ kazao je ministar Medved te dodao kako će sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

Veteranski centar Šibenik ima 142 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2.500 korisnika. Pauk je najavio proširenje usluga i djelovanja kako bi svi sadašnji i budući korisnici ovim objektom dobili iznimno kvalitetno, moderno i nadasve zasluženo mjesto za rehabilitaciju i podizanje kvalitete življenja.

Na kraju je poručio kako će svi zaposlenici Veteranskog centra Šibenik dati sve od sebe kako bi to bila ne samo ustanova od velikog značaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, već njihova druga kuća, njihov dom.