BCDR na premijeri filma “Magistrala ratnog zločina- Logor Glina”

Obilježavanje Dan logora Gline provodi se svake godine.

Obilježavanje Dana logora Glina 8. kolovoza 2022. godine u sjećanje na one koji nisu preživjeli torture održava se od 2002. godine kada je na tamošnjoj kaznionici postavljena spomen ploča. Kroz logor je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2000 ljudi, od kojih je njih dvadesetak ubijeno na najokrutniji način, napominju iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Logor je oslobođen 06. kolovoza 1995. godine, na isti dan kao i grad Glina, prije same predaje 21. korpusa vojske, tzv. SAO Krajine koja se odvila 8. kolovoza iste godine.

U sklopu programa i nakon svečanosti obljetnice predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine na Spomen području u Gornjem Viduševcu, zapaljene su svijeće kod Spomen-sobe glinskih logoraša, a potom je u Hrvatskom domu održana projekcija dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”, na kojoj smo i mi prisustvovali.

U dokumentarnom filmu “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina” 25 bivših zatočenika svjedoči o nepoznatim detaljima boravka u glinskom logoru. U filmu sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru ili su tamo ubijeni.

U tom filmu su prikazane sve patnje svih logoraša u Logoru Glina, sve patnje svih logoraša koji su u Logoru likvidirani, ali i članovi njihovih obitelji koji po prvi put sudjeluju u jednom dokumentarnom materijalu kakav smo napravili. Film šalje vrlo jasne i živopisne poruke za svu hrvatsku javnost. Kroz riječ “domovinski pojam” obuhvaćen je “logor na otvorenom”. Naime, nakon okupacije, dio stanovništva nije se uspio izvući na slobodan teritorij i bili su zatvoreni u svojim kućama, odnosno u “logoru na otvorenom”. U svakom trenutku svi ti teroristi koji su bili gospodari života i smrti na ovim prostorima dolazili su do tih ljudi, mučili ih, likvidirali, ubijali…

Film daje svjedočanstva glinskih logoraša, svih onih koji su tad branili Domovinu, svoj dom, dvorište, susjede, prijatelje… Na prevaru su zarobljeni, ostavili su svoje zdravlje i dali svoj doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Dobar dio njih se po izlasku iz Logora priključio ponovno obrani Republike Hrvatske i time njima, ali i svim ostalim hrvatskim braniteljima dugujemo današnju slobodu.