BCDR na komemoraciji u Donjem Čagliću 2022. godine

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa, u Donjem Čagliću je 2. listopada održana komemorativna svečanost povodom obilježavanja tužnog sjećanja na stravičan zločina nad nedužnim hrvatskim mještanima. Komemoraciji smo se pridružili i mi članovi iz BCDR-a.

Prošla je trideset i jedna godina od napada velikosrpskih pobunjenika i otvorenog oružanog sukoba na našem području. Nakon okupacije dijela ovog područja, paravojne jedinice agresora provodile su sustavni teror nad lokalnim stanovništvom. U nizu stravičnih zločina nad  hrvatskim civilima, jedan je počinjen i u Donjem Čagliću. Ovdašnji mještani – Marijan Adžijević, Anka Marošević, Zora Barbača, Anka Zanetti, Đuro Žili, Ruža Sinjaković, Zlatko Hrunka, Nikola Anić i Barica Žili pogubljeni su, a Paulina Žili, Petar Antunović (pronađeni posmrtni ostaci 2008. na području BiH; Bosanska Gradiška, entitet Republika Srpska) i Mirko Adžijević, nestali su civili tijekom Domovinskog rata i velikosrpske agresije na našu domovinu.

Tim su povodom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Lipiku te kod spomenika civilnim žrtvama u Donjem Čagliću polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske pukovnik Damir Grgurić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ante Tandara. U ime Požeško-slavonske županije počast je odao dožupan Ferdinand Troha, dok je zajednički vijenac položila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom. Vijence su položili i članovi Mjesnog odbora Donji Čaglić, a počast je odala i predsjednica udruge Hrvatski Feniks Jasna Jug, kao i načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“, predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac – Lipik te članovi Moto klubova Iohannites i Vitezovi tame.

Neposredno prije komemorativnog skupa vlč. Roko Ivanović u župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika održao je svetu misu, a potom su od Lipika dotrčali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“.