BCDR na tribini: „Pravo nestalih na identitet- pravo nestalih na istinu”

Nakon više od 30 godina od završetka Domovinskog rata, to tužno pitanje i danas postavljaju mnogi mještani Banovine. Zato je u utorak, 11. listopada u Novom Selu Glinskom, a u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks“ te Zavičajnog kluba Novo Selo Glinsko održana ova tribina.

Istoj su nazočili predstavnici Ministarstva branitelja, MUP-a, obavještajne zajednice te članovi obitelji nestalih branitelja i civila, a istu je vodila Ljiljana Alvir -predsjednica Saveza udruga udruga zatočenih i nestalih branitelja i civila. U ime Zavičajnog kluba, nazočne je pozdravila predsjednica Melita Novosel, a o problematici pronalaska i identifikacije poginulih i nestalih mještana ovog sela govorio je dugogodišnji predsjednik ZK NSG i Udruge roditelja poginulih branitelja Ivo Horvatić. U tom mukotrpnom procesu neposredno sudjeluje od 1995. godine, ali na žalost, još uvijek se 24 osobe iz Novog Sela Glinskog vode kao nestale.

Ova je tribina bila prilika da nazočni predstavnicima institucija postave pitanja. Sve je zanimalo samo jedno: ima li što novo o našim najdražima? A tu je odgovor, na žalost, uglavnom bio negativan.

Danas, 31 godinu nakon zločina, većina od 33 žrtve još nije ekshumirana ni identificirana. Tri četvrtine bili su civili. Prema podacima MUP-a, za zločine u Novom Selu Glinskom pokrenuta su dva postupka pred sudovima RH, ali nijedna presuda još nije donesena. I ovo je primjer sporosti u postupcima ratnih zločina. Istima doprinosi nesuradnja među zemljama zahvaljujući kojoj su i okrivljenici i mogući svjedoci često nedostupni pravosuđu, kao što ostaju nedostupne i informacije koje bi pomogle rasvjetljavanju ratnih događanja. Riječ je o nepovratno propuštenim prilikama – ne samo za pravdu, jer je već nekoliko optuženika umrlo na slobodi, ne dočekavši presudu, već i za rasvjetljavanje okolnosti zločina i pronalaženje ostataka žrtava.