BCDR na 104. godišnjici sjećanja na Prosinačke žrtve

Danas 20. prosinca 2022. godine, okupili smo se na Trgu bana Josipa Jelačića ispred zgrade br. 11 na kojoj se nalazi spomen ploča koja nas podsijeća na davnu krvavu prošlost- 05. prosinac 1918 godine, dan kada se sa balkona iste zgrade osula paljba na nenaoružane Hrvatske domobrane i civile. Kako bi se ugušila pobuna protiv ujedinjenja Hrvatske u zajednicu Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca ( Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца ), skraćenim nazivom SHS. A u stvarnosti zajednica bila je ( riječ ) floskula, koja je skrivala stvarnu Velikosrpsku ideju, Velike Srbije!


U 10.30 sati članovi domobrana i braniteljskog centra za društveni razvoj postavili su vijenac i zapalili svijeće na spomen Prosinačkim žrtvama. I ove godine, okupio se lijep broj članova domobrana i BCDR-a.

Nakon što smo položili vijenac i zapalili svijeće, uputili smo se na misno slavlje u Svete Marije na Dolcu, gdje je misu služio rektor katedrale mons. Josip Kuhtić uz pratnju pjevačkog zbora “Zbor Hrvatice”.
Mons. Kuhtić lijepo je govorio o velikoj tradiciji Hrvatskog domobrana.


Važno je naglasiti da svi polaznici imaju domoljubnu nit i svoju Katoličku vjeru. Ima nas malo, ali smo čelični kao Tulove grede, povrh Velebita. Mi hrabri sinovi moramo obnoviti Hrvatski domobran, da bude dika i ponos svim Hrvatima. Puno je bilo pozvanih, ali malo odazvanih.
To smo mi Hrvati, umjesto da kličemo Hrvatskom domobranu i Prosinačkim žrtvama, mi se skrivamo u pećine Dinare.
Ima nas ima, hrvatskih domobrana… a pogotovo ima nas hrvatskih branitelja!
Predsjednik BCDR-a : Đuro Knezičić