BCDR na izletu u Banovinu: Putevima Domovinskog rata

Udruga branitelja Općine Marija Gorica uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala je izlet na Banovinu namjenjen učenicima i učiteljima OŠ. Ante Kovačića, Marija Gorica koji je vodio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Orkan. Naša udruga se priključila izletu kao podrška jer smo i samo okrenuti takvim projektima. Djeca su tijekom izleta obišla mjesta stradavanja Sisak – Sunja – Hrvatska Dubica – Baćin – Hrvatska Kostajnica – Čukur brdo – Struga Banska – Dvor – Glina – Petrinja.

HRVATSKA, LJUBAVI MOJA
Hrvatska, ljubavi moja,
i ovdje sam tvoj sin,
i ovdje sam tvoje ime
i tvoj sjaj.

Zlatko Tomičić

Ravnateljica škole Jasna Horvat, pedagog Sabina Rubinić, učiteljica Marija Tolić, Rašeljka Budić i Martisam Šukanec sa učenicima, krenuli su u rano jutro 25. veljače 2023. godine iz Marije Gorice a mi iz BCDR-a smo se pridružili u Zagrebu dok nas je pukovnik Orkan dočekao kod Siska gdje smo nastavili putovanje. Orkan se zahvalio braniteljima na organizaciji kao i profesorima a posebno učenicima koji su izrazili želju da posjete Banovinu, kako bi nastojali oživjeti i doživjeli tadašnju pobunu domaćeg srpskog stanovništva koji su po uputama iz Beograda pokrenuli prvo pobunu koja je prerasla u velikosrpsku agresiju.  Uz želju i dobru volju našeg suborca I.P.Orkana, sudionika vremena i aktivnog sudionika obrane Banovine, proveo nas je dijelom Banovine kroz određena mjesta stradanja sela i gradova, te nekoliko masovnih hrvatskih grobnica.

Ivica Orkan je naglasio da je na učiteljima  velika zadaća da uče djecu o Domovinskom ratu, jer ako neće oni nema tko drugi, jer branitelji iz Domovinskog rata nisu dovoljno educirani da bi se upuštali u neka stručna predavanaj prilagođena mlađim generacijama.  Zbog toga su naše oči uprte u škole- ravnatelje škola i nastavnike da prenose naše iskustvo i svjedočenja na mlade kako im se ne bi ponovila strašna i nemilosrdna povijest!

“Dolaze ovdje i studenti sa raznih fakulteta, što me je prvo jako iznenadilo a nakon razgovora i obradovalo jer studenti  postavljaju vrlo zanimljiva postavljati pitanja na koja je povremeno teško naći odgovore, zato se pokušavamo držati nekakvih gabarita nama dobro znanih tema iz Domovinskog rata”- naglasio je Ivica Orkan.

“Ovaj krug ljudi u kojem se ja sam krećem jednostavno nije opuštajući jer nas je sve jako rekao bih preduboko obilježio pa i žigosao Domovinski rat! Želim istaknuti kako imamo ljude koji ne žele da istina dođe na vidjelo i povijest pišu oni koji su rat proveli u toplim domovima. Učinili su već previše zla jer su posijali razdor među hrvatskim braniteljima a posebno razdor između branitelja i civila. Stvorilo se jedno nepovjerenje? Zato molimo škole kao i sve dobre ljude da nam pomognu kako drugi ne bi prenosili svoju “istinu” o Domovinskom ratu. Učenici su po prvi puta danas čuli što se sve dogodilo na ovim prostorima, pa tako se upoznali i sa time kako je ovaj prostor imao jako burnu povijest. Hrvatska Dubica, mjesto južno od Siska kroz prošlost nije mijenjalo svoju nacionalnu strukturu te zbog kanonskih političkih i drugih migracija taj prostor bio je i ostao većinsko katolički i Hrvatski nakon svih ratova pa tako i Domovinskog rata! Zbog toga je tako mali prostor platio posebnu cijenu. Zato je ta točka izabrana da je danas posjetite, da vidite i shvatite šta se na malom prostoru dogodilo u nedavnoj hrvatskoj povijesti”- zaključio je Ivica Orkan na kraju svog predavanja.

Na ovim prostorima stradalo je u dolini Une 337 osoba, u Glini 398, a u Petrinji 597 osoba. Na području Županije stradalo je 1600 civila, 560 policajaca i vojnika te 5 hrvatskih novinara. Preko stotinjak crkvi, kapela i župnih kuća je uništeno.