Selo Borićevac zauzima značajno mjesto u povijesti našeg naroda, jer obilježava 82. obljetnicu stradanja njegovih hrabrih mještana

Izaslanstvo Udruge Braniteljski centar za društveni razvoj sudjelovalo je na komemoraciji civilnim žrtvama ustanka 27. srpnja 1941. u ličkom selu Boričevcu, u Općini Donji Lapac povodom 82. godišnjice stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu.

Sveta misa je služena u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, a posebno za one iz roda Ivezića.

Predsjednik Udruge Braniteljski centar za društveni razvoj (BCDR) Đuro Knezičić nakon mise poveo je pjesmu našoj Domovini, a nakon toga uslijedili su govori izaslanika te se poslije svete mise formirala kolona Hrvata i Hrvatica koja je stupala sve do groba posmrtno pokopanih žrtava iz roda Ivezića ponad crkve u kojoj su sudjelovale brojne udruge sa svojim stjegovima iz obrambenog Domovinskog rata.

Naime, u grobnici su položeni ostaci 24 ekshumirane žrtve od kojih je najmlađa žrtva po imenu Jakov imala samo 3 godine a najstarija Boja Ivezić 79 godina. Osim toga u grobnici se nalaze 4 neidentificirane žrtve kao i 9 žrtava koje potražuju obitelji i Uprava za zatočene i nestale RH.

Molitvu kod grobnice Ivezićevih predvodio je župnik Igor Lulić, a nakon blagoslova vijence su položili najbliža rodbina pobijenih Ivezića.  Nakon paljenja svijeća i polaganja cvijeća na grobu uputili su se kod spomen obilježja za sve žrtve Boričevca kojeg je podigla Republika Hrvatska 2017. godine, na inicijativu Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, uprave za zatočene i nestale ministarstva hrvatskih branitelja. Uz državne počasti vijenac su položili državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević u ime Hrvatskog sabora, u ime BCDR-a Đuro Knezičić sa svojim kolegama iz braniteljskih udruga.

Selo Borićevac zauzima značajno mjesto u povijesti našeg naroda, jer obilježava 82. obljetnicu stradanja njegovih hrabrih mještana. Ovo malo, ali otporno selo, smješteno u srcu naše zemlje, ima bogatu povijesnu pozadinu koja je oblikovala njegovu kulturnu i arhitektonsku baštinu.

Događaji koji su doveli do stradanja Borićevca bili su obilježeni političkim napetostima i sukobima u regiji, a mještani su odigrali presudnu ulogu u pokretima otpora protiv okupacijskih snaga. Borićevačko mučeništvo danas se obilježava svake godine, što je ostavilo trajni trag u lokalnoj zajednici i cijelom narodu.

Odgovori

*