Predsjednik Udruge Braniteljski centar za društveni razvoj (BCDR) Đuro Knezičić uoči obljetnice u Dalju odao počast poginulim suborcima

U današnjim vremenima vrlo je važno za naš hrvatski narod da se sjećamo onih koji su svoje živote položili u obrambenom Domovinskom ratu da bi svi danas uživali slobodu u našoj demokratskoj državi Hrvatskoj. Ta sloboda je plaćena krvlju, hrabrošću i požrtvovnosti naših hrvatskih branitelja.

Tako smo popratili Udrugu Braniteljski centar za društveni razvoj (BCDR) i njihovog predsjednika, hrvatskog branitelja Đuru Knezičića koji je uoči 32. obljetnice pogibije 39 hrvatskih branitelja stradalih u napadu na Policijsku postaju Dalj, u Đakovu i Gašincima gdje je on osobno prošao svoj ratni put u oslobađanju hrvatskog naroda od srpskog terorističkog agresora, položio je vijence i zapalio svijeće za poginule suborce, prijatelje. Knezičić nam govori da su devetorica bila ranjena a poginula su mu dvojica kolega Branko Sabljo i Marko Poplašen. Đuro je tada bio u pričuvi kako nam kaže,  jer tada bez oružja nisi mogao braniti svoju Domovinu i aktivno pristupiti ZNG-u. Satniji Zbora narodne garde (ZNG) Đakovo kojom je zapovjedao pokojni Božo Blažević.

Obilježavanje 32. obljetnice pogibije hrvatskih branitelja u Dalju ima veliku važnost u sjećanju i odavanju počasti poginulim herojima. Bitno je odati počast onima koji su žrtvovali svoje živote na dužnosti, braneći svoju domovinu i boreći se za slobodu. Sjećanje na njihovu hrabrost i nesebičnost ne samo da odaje počast njihovom sjećanju, već služi i kao podsjetnik na žrtve koje su podnijeli svi veterani.

Bitka u Dalju ima povijesno značenje u Domovinskom ratu. Dogodilo se to 1991. godine kada su hrvatske snage bile angažirane u žestokoj borbi protiv srpskih paravojnih skupina. Bitka je bila dio većeg sukoba za hrvatsku neovisnost i označila je ključni trenutak u povijesti zemlje. Razumijevanje povijesne pozadine bitke pomaže kontekstualizirati žrtvu i hrabrost veterana koji su izgubili živote u Dalju.

Ovi događaji također pružaju priliku zajednici da izrazi zahvalnost i podršku obiteljima poginulih branitelja.

Pogibija hrvatskih branitelja u Dalju snažno podsjeća na važnost sjećanja i odavanja počasti poginulim herojima. Povijesna pozadina bitke u Dalju ističe žrtve koje su ti hrabri pojedinci podnijeli u borbi za hrvatsku neovisnost. Događaji i svečanosti organizirani u spomen na ovu obljetnicu ne samo da odaju počast poginulim braniteljima, već također pružaju priliku zajednici da se okupi i razmisli o značaju njihove žrtve. Prisjećanjem i odavanjem počasti ovim herojima osiguravamo da njihova ostavština živi i da njihov doprinos povijesti naše nacije nikada ne bude zaboravljen.

Odgovori

*