BCDR u Kninu povodom 28. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“

Moje viđenje i doživljaj 5. kolovoza 2023. godine u Kninu, povodom 28. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, VRO „Oluja“ (Đuro Knezičić).

Nisam dobio nikakav poziv, ali u Knin i ne idem zbog onih koji sjede u prvim redovima. Idem zbog onih koji su nam osigurali slobodu. Idem jer sam ponosan na njih i ponosan na sebe jer sam imao čast živjeti u velikom vremenu koje su naši preci mogli samo sanjati, a mi smo imali tu privilegiju ostvariti višestoljetni san našeg naroda.

Misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, kojom je koncelebriralo odabrano svećenstvo po pravilima unutar crkvene hijerahije i održavanja Krovne mise koncelebrirali su: umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, svećenici Vojnog ordinarijata i drugi svećenici odabrani kako i priliči .

Prije početka mise okupljene je pozdravio biskup Bogdan, prenijevši čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja šibenskog biskupa Tomislava Rogića i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića koji s mladima iz Hrvatske sudjeluju na Svjetskom danu mladih u Portugalu.

Po završetku sv. Mise fratar Josip Gotovac uzeo si je za pravo održati govor u kojem je izrazio svoje mišljenje što vjerojatno odgovara i manjem dijelu naroda, što smatran nekorektnim pa čak i neumjesnim jer tim svojim govorom, povrijedio dostojanstvo poginulih branitelja i nas koji ne dijelimo njegovo mišljenje.

Želio bih da proslava ‘Oluje’ bude spontano svenarodno veselje bez ikakvih velikih ograda i podijeljenosti“, kazao je između ostalog fra Josip.

Ovo su ključne riječi koje su me potaknule na razmišljanje kako se već sa oltara poručuje da se trebamo prikloniti jednoj skupini i da nema mjesta drugačijem stavu.

Jasno je da je nadalje želio reći kako treba ukinuti državne protokole, to jest obilježavanje na državnom nivou i kako nitko ne bi trebao kontrolirati ulazak u Knin. Pitam se, u što bi se to onda pretvorilo ? Što to znači, da predstavnici državne vlasti pa tako i protokoli nisu potrebni, nego da se trebamo spontano okupljati i obilježavati, a da iza toga ne treba stajati država a onda ni Crkva? Da nikakve sankcije ni zakoni ne trebaju postojati, nego ćemo se osloniti na “svetost” baš svakog branitelja, njegovu nakanu i namjeru bez ispita savjesti i neke kontrole ?

Siguran sam da bi takva „Oluja“ trajala kraće nego bljesak munje kada bi svatko vukao na svoju stranu !

Fra Josip je s oltara upozorio da u isto vrijeme ponosa na slavnu pobjedu u „Oluji“ nije lijepo što se događa na proslavi ovoga dana. Mnogo je onih koji dođu, ali moraju ostati iza prepreke, i pozvao da se prekine ta praksa jer su nam upravo branitelji omogućili da se slavi ovaj dan, prozivajući državu i institucije jer su se trudile sankcionirati incident koji se dogodio na ulazu u grad.


Jako me je razočaralo to što su neki govorili kako im je netko branio da dođu, što nije točno! Nadalje, oni koji su bili u Kninu, nisu se udostojili doći na sv. misu, a neki se nisu udostojili niti prisustvovati nekoliko minuta kako bi poslušali imena onih koji su poginuli u akciji VRO Oluja, za nas, za Hrvatsku !
Ako im je bilo teško stajati pod šatorom gdje im je bilo „zabranjeno doći“, zašto nisu došli na sv. misu…, zar im je i crkva postavila prepreke ???

Iako svatko ima pravo obilježavati današnji dan na svoj način što ne dvojim ali se pitam da li poštujemo autoritete? Jesmo li žrtvu stavili ispred sebe ili smo zaglavili u svojoj oholosti, egoizmu i narcisoidnosti, gurajući neke prošle idologije koje su već svima ofucane, a sebe stavili na prvo mjesto kada ne priliči? Ujedno, lupali se u prsa u birtiji, umjesto da su bili dio protokola i sudjelovali na sv. misi. Što je to bilo važnije od toga ?

Nekada sam oprezno gledao u smjeru onih sa druge strane, znajući gdje su neprijatelji. Danas strahujem više od onih u vlastitim redovima koji su u potpunosti izgubili kompas nanoseći veliku štetu novijoj hrvatskoj povijesti i identitetu.

Đuro Knezičić