BCDR na spomenu na žrtve poratnih stradanja i likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća u Dravskoj šumi kraj Varaždina

Pred križem koji je podignut u spomen na žrtve poratnih stradanja i likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća u Dravskoj šumi kraj Varaždina, u petak 27. listopada 2023. godine, održana je komemoracija. Zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradskog vijeća i Tin Jurak, županijski vijećnik.

Vijence su položili i svijeće upalili članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Vijenac je položila i svijeću upalila u pratnji predstavnika braniteljskih udruga izaslanica ministra branitelja, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale.

– Ovo je prilika da u svoje molitve uključimo i sve nestale iz Domovinskog rata i sve koji su pali za obranu Domovine. Mislim tu prvenstveno na žrtve Vukovara  i Škabrnje. Ovime istinu o Domovinskom ratu ali i o događanjima u poslijeratnom razdoblju prenosimo na mlađe generacije kako bi ih kada mi odemo netko nastavio obilježavati – rekla je Paltrinieri.

Kako je izjavila Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradskog vijeća,  Grad Varaždin izražava pijetet i odaje počast svim žrtvama, a spomen križ žrtvama poratnih stradanja u Dravskoj šumi koji je podignut prije dvadesetak godina bit će dogodine obnovljen.

Komemoraciju je kao i svake godine povodom blagdana Svih Svetih  organiziralo  Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Uz himnu i prigodnu pjesmu koju je otpjevao Zbor Arka, kraći govor Franje Talana, predsjednika Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, molitvu za žrtve poraća poveo je velečasni Ivica Cujzek, župnik župe Sv. Fabijana i Sebastijana.

Između ostalih i predstavnici Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin, Braniteljski centar za društveni razvoj iz Zagreba, Hrvatskog žrtvoslovno društva, a svijeću za žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin zapalio je i Krešmir Mintas, sin varaždinskog dogradonačelnika Dragutina Mintasa, koji je nakon što je partizanima na ulazu u grad predao ključeve Varaždina „nestao“ kao i brojni drugi Varaždinci, između kojih i brojni profesori svećenici i uglednici grada Varaždina.

U petak, nakon održane komemoracije izaslanstvo Društva, kojem se pridružila Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale iz Ministarstva hrvatskih branitelja te Đuro Knezičić, predsjednik Udruge Braniteljski centar za društveni razvoj iz Zagreba, posjetili su varaždinskog groblje. Svijeća je zapaljena na dijelu groblja gdje su pokopani vojnici poginuli u Prvom svjetskom ratu, a kod središnjeg križa svijeća je zapaljena za sve preminule članove Društva i sve pripadnike raznih vojski pokopanih na varaždinskom groblju. Jednu svijeću izaslanstvo je zapalilo i kod groba prof. Bosiljke Paska, rođene Galinec, jedne od osnivačice Društva, a kojoj je poratna vlast 1945. godine iz vlastitog doma odvela oca (Franjo Galinec, gimnazijski profesor – jedno vrijeme i ravnatelj), dok je brat Ivica stradao negdje na povlačenju prema Austriji.