BCDR u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Dakse u Dubrovniku

Braniteljski centar za društveni razvoj i Društvo za obilježavanje grobišta iz Varaždina organiziralo je višednevno putovanje autobusom iz Varaždina i Zagreba prema Širokom Brijegu, Mostaru, Međugorju, Bile, Mostaru, Dubrovniku i Škabrnji od 23.-26. listopada 2023. godine.
Daksa se ne smije zaboraviti. Nedavna povijest nam je dokazala kako se zaborav krvavo plaća !

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve s Dakse u Dubrovniku je u srijedu 25. listopada u prijepodnevnim satima upriličena molitva i polaganje vijenaca i svijeća.

Večernju misu u crkvi Male braće predvodio je fra Ivan Gavran, koji se na početku prisjetio onoga što se dogodilo na ovaj dan 1944. godine u Dubrovniku. Propovjednik fra Nediljko Jerkan pozdravio je sve nazočne, a posebno je pozdravio hodočasnike koji redovito dolaze sa sjevera Hrvatske na obljetnice poratnih žrtava: Braniteljski centar i Društva za obilježavanje grobišta te istaknuo izjavu jedne hodočasnice koja je kazala kako su je ovdje doveli „putovi naših mučenika“. Govorio je nadalje o tome „što nam Gospodin danas govori“ i protumačio misna čitanja povezavši ih sa žrtvom koju su podnijeli stradalnici na Daksi, otoku na kojem su franjevci živjeli još prije šest stotina godina a samostanski prostori su danas urušeni. Ako su Isusa progonili, progonit će i one koji su slijedili Isusa, kazao je propovjednik te podsjetio na devet franjevaca iz njihove provincije koji su u ratnim i poratnih događajima izgubili živote, od kojih su dvojica stradali na Daksi. Njihove fotografije su okupljeni vjernici mogli vidjeti.

Prijepodnevni planirani odlazak i komemoracija na otoku Daksi ispred spomen obilježja i grobnice s posmrtnim ostacima većine stradalnika zbog uzburkanog mora nije održan, pa su predstavnici lokalne i županijske vlasti, članovi obitelji stradalnika kao i predstavnici Udruge Daksa i udruga proizišlih iz Domovinskog rata vijence i svijeće položili kod spomen križa na Boninovu. Molitvu je predvodio isusovac p. Marijan Bešlić. Na grobu pogubljenog dubrovačkog gradonačelnika dr. Nika Koprivice vijenac je položio aktualni dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Podsjetimo kako je za sada utvrđeno da su među stradalnicima na Daksi bila sedmorica katoličkih svećenika. Četvorica su bili svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak. Ubijena su dva franjevca iz Reda Male braće: fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, te jedan član Družbe Isusove o. Petar Perica. Udruga Daksa 1944./45. je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin. Nakon komemoracije u Dubrovniku hodočasnici su se uputili u Škabrnju.