BCDR na 29. obljetnici oslobođenja Slunja

Hrvatska je u Kninu svečano proslavila 29. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja. Oslobađanje grada koji je bio središte pobune, označilo je potpuni slom obrane srpskih pobunjenika. Nakon gotovo četiri godine okupacije – trećeg dana akcije oslobođena su mnoga mjesta, među ostalima Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Korenica, Udbina.

Mnogi od tih gradova danas slave svoj dan, a među njima je i Slunj koji je oslobođen dan nakon Knina.

Dana 6. kolovoza 1995. u poslijepodnevnim satima oslobođen je Slunj. Prvi su u grad ušle domaće snage iz 14. domobranske pukovnije.

Za mnoge Slunjane nema emotivnijeg dana u životu od povratka na rodna ognjišta s kojih su izbivali 4 godine. Oni to neće zaboraviti. Zato iz godine u godinu, svaki kutak grada ukrašavaju zastavama. Dan kada je Slunj oslobođen proglasili su danom svojega grada. 

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća dodijelili su prizanja i nagrade svima koji svoj grad promiču nabolje. U proteklih godinu dana u grad je uloženo više od 7 milijuna eura, u idućoj godini planira se još najmanje toliko.

Protiv loše demografske slike bore se ulaganjem u vrtiće, škole, stanogradnju. U Slunju trenutačno živi malo više od 4000 stanovnika. 

Iz pravca Ogulina, prvi su u Slunj ušli pripadnici 14. Domobranske pukovnije, a iz pravca juga, odnosno Plitvica i Rakovice, pripadnici policije i specijalne policije.

Samo dan poslije oslobođen je i Cetingrad. I time je zapravo završena višegodišnja okupacija teritorija bivše općine Slunj.

To je toliko važno za ovdašnje stanovnike, da su današnji dan odlučili proglasiti danom svoga grada. Obilježavaju to još od prošloga tjedna nizom kulturnih, zabavnih i sportskih događaja

Dan ranije, održana je spomen-hodnja od Kamenice do Slunja, a program se nastavio sa svetom misom i svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Slunja.

Odgovori

*