BCDR na Međunarodnom danu nestalih osoba i Danu sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Hrvatska traga za još 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu i neće odustati od potrage unatoč sve većem vremenskom odmaku – istaknuto je na središnjoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu, koje je ove godine održano u Daruvaru.

Dvodnevno obilježavanje održano je u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i suorganizaciji Udruge “Hrvatski feniks” Zagreb, u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata RH i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara.

Tim povodom izaslanstva su položila vijence kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Daruvaru, a potom je služena misa u Crkvi Presvetog Trojstva, koju je predvodio župnik Ivan Popić, a na središnjem gradskom trgu održana je cjelodnevna prezentacija aktivnosti, rada i opreme Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskog crvenog križa.

Izraženo je nezadovoljstvo zbog nesuradnje Srbije, kao i nada da će se unatoč tome i nadalje rješavati sudbine koje su još uvijek nepoznate.

„Unatoč svim opstrukcijama iz Srbije, ostvarili smo značajne rezultate u potrazi na nestalima. Vlada se nema pravo umoriti u traženju naših nestalih, da na dostojanstven način utvrdimo njihovu sudbinu“, poručio je premijer Plenković.

Ministar Medved okupljenim obiteljima poručio je kako Hrvatska svakodnevno čini velike napore u potrazi na nestalima. Uz postignuća u proteklih osam godina mandata, istaknuo je da je Vlada osigurala sredstva za nabavku nove opreme kojima je značajno unaprjeđen rad DNA laboratorija i učinkovitost identifikacije, kako novoekshumiranih tako i ranije ekshumiranih posmrtnih ostataka, napomenuvši da je u tijeku revizija neidentificiranih posmrtnih ostataka.

To pokazuje i činjenica da je od 2016. godine ekshumirano 190 posmrtnih ostataka, a identificirano 268 osoba, što je isključivo rezultat rada hrvatskih institucija, istaknuo je Medved.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla kako je sudionike skupa u Daruvaru okupila tuga.

„Zajedno smo u težnji i čežnji da dođemo do istine o našim najmilijima i vratimo im identitet i grobno mjesto. Nikad nećemo odustati, borimo se da članovi obitelji dožive smiraj prije nego umru. Našu borbu morat će nastaviti mlade generacije“, poručila je Alvir.

Na središnjem obilježavanju u Daruvaru brojnim obiteljima nestalih i članovima braniteljsko-stradalničkih udruga obratili su se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i izvršni direktor Hrvatskog crvenog križa Robert Markt te predsjednice udruga suorganizatora Julijana Rosandić i Sandra Rapčak Škomrlj.

Dan uoči središnjeg obilježavanja u Veteranskom centru Daruvar održana je tribina pod nazivom “Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu”, na kojoj su uz članove udruga sudjelovali ministar Medved, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, voditelj Službe ratnih zločina Ravnateljstva policije Božo Vučemilović – Šimunović, predstavnici sigurnosno-obavještajnih agencija, Hrvatskog crvenog križa i voditelji DNA laboratorija u Zagrebu i Osijeku.

Odgovori

*