BCDR na rujanskom Danu sjećanja

Dani sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranja našeg grada u rujnu 1991. godine, ove su nedjelje 15. rujna 2024. godine, nastavljeni obilaskom „Slomljenih golubica“ – spomen obilježja podignutih na mjestima masovnih grobnica na području Petrinje.

Polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te zajedničkom molitvom, počast ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima odana je kod spomen obilježja pet masovnih grobnica: kod Vile Gavrilović, Nove bolnice, u Taborištu, na lokaciji Marinka te na Gradskom groblju sv. Benedikt. Nenad Bužanić, koordinator za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Petrinje, podsjetio je kako se na petrinjskom području nalaze još dvije masovne grobnice.

Kako je prilikom nedavnog posjeta Peckom otkrio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, na području Petrinje još uvijek se traga za 78 osoba čija je sudbina u Domovinskom ratu, do danas ostala nepoznata.

U odavanju počasti kod spomen obilježja masovnih grobnica, zajedno s članovima obitelji žrtava, sudjelovali su i predstavnici petrinjskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Grada Petrinje i gradskih ustanova. U ime Grada Petrinje, počast je odao zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo.

Zajedno s članovima obitelji poginulih s petrinjskog područja, svake godine u odavanju počasti kod masovnih grobnica u Petrinji sudjeluju i članovi Hrvatskog Feniksa – Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Zagreba. Zajedničku molitvu kod spomen obilježja masovnih grobnica predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a u Taborištu zajedno s hrastovačkim župnikom fra Matom Bašićem.

U koordinaciji s drugim udrugama iz Domovinskog rata, obilazak masovnih grobnica u sklopu rujanskih Dana sjećanja već godinama organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Petrinja. Inicijativu za ovo obilježavanje mjesta masovnih stradanja u Domovinskom ratu, pokrenula je još prije 29 godina tadašnja Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – Petrinja.

Odgovori

*